Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Τι πρέπει να πούμε στα παιδία μας για την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821

Posted by Kiki Bimpa 24/03/2018 0 Comment(s) Ιστορία,

Εκείνο που πρέπει να πούμε για τους Έλληνες έκεινης της εποχής είναι πόσο πολύ αγαπούσαν τον Χριστό, την Παναγία αλλά και την Πατρίδα. Αγάπη τόσο μεγάλη που θυσίασαν περιουσία, άνεση ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας τους. Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας σήμερα τη σπουδαιότητα της 25ης Μαρτίου για εμάς τους Έλληνες!


Να κάποια απλά και λίγα πράγματα που πρέπει να τους διδάξουμε:

 

Να τους πούμε ότι παλιά υπήρχε η Ρωμέϊκη Αυτοκρατορία, που ονομάζονταν Βυζάντιο. Το Βυζάντιο ήταν μια μεγάλη και σπουδαία Αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας και ήταν Ελληνική. Κατακτήθηκε όμως από τους Οθωμανούς Τούρκους και αμέσως οι Έλληνες δεν είχαν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τίποτα. Δεν μπορούσαν να πάνε ούτε στις εκκλησίες, ούτε να μορφωθούν και πολλά άλλα. Τα σχολεία δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα τα ελληνόπουλα να ξεχάσουν τις ρίζες τους, τους προγόνους τους ακόμα και τη γλώσσα τους. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν άρχησαν να λειτουργούν και τα κρυφά σχολειά. Το βράδυ που οι Τούρκοι δεν τους πρόσεχαν πήγαιναν κάποιοι τα παιδιά τους σε σε κανένα μοναστήρι ή εκκλησία όπου κάποιος παππάς ή καλόγερος τους μάθαινε γράμματα.
 

Όλοι οι Έλληνες σαν μια γροθιά ήθελαν ποια να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Μέρα και νύχτα συζητούσαν μυστικά μεταξύ τους πώς θα προχωρήσουν για να πετύχουν την απελευθέρωση τους. Πολλοί Έλληνες βγήκαν στα βουνά για να ξεφύγουν από την καταπίεση των Τούρκων. Αυτοί ήταν οι λεγόμενοι κλέφτες. Οι Τούρκοι όμως έπαιρναν τα μικρά αγοράκια και τα έκαναν γενίτσαρους, δηλαδή τους μετέτρεπαν σε Τούρκους άγριους πολεμιστές, ή έπαιρναν τα κορίτσια τους για τα σκλαβοπάζαρα. Άλλοι έγιναν αρματωλοί δηλαδή εξυπηρετούσαν κάποιον Τούρκο διοικητή στις μάχες του με άλλους Τούρκους διοικητές ή του φρόντιζαν την περιουσία του. Αυτοί όμως δήθεν υπηρετούσαν τον Τούρκο  κατακτητή. Στην πραγματικότητα ετοιμάζονταν για την Επανάσταση.

Έτσι λοιπόν όλοι μαζί ετοιμάζονταν για τη μεγάλη στιγμή! Την Επανάσταση! Στις 25 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών ο Γερμανός κήρυξε την Επανάσταση. Έτσι ἀρχισε ο Αγώνας εναντίον των Τούρκων με μεγάλη Πίστη στον Χριστό και με μεγάλη αγάπη στην Πατρίδα! Όλοι μαζί οι Έλληνες θυσιάστηκαν και αγωνήστηκαν σαν ήρωες. Αυτή ήταν η αρχή της ελευθερίας της Ελλάδας μας!

Εμείς και τα παιδιά μας τώρα είμαστε ελεύθεροι να χαιρόμαστε αυτήν την πατρίδα επειδή εκείνοι πολέμησαν, βασανίστηκαν και έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν σε εκείνον τον αγώνα για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι! Όλα αυτά και πολλά ακόμη τιμάμε κάθε 25η Μαρτίου.

Leave a Comment